Summertime & living is easy …

En somrig bukett på segelbåten

Summertime and the livin’ is easy. Fish are jumpin’ … Hör du låten inom dig?

En somrig bukett på segelbåten

Det är blogginlägget handlar om kommunikation och hur vi förhåller oss till till den – så vad har sommarblommorna med kommunikationen att göra? 

Blombuketten fungerar som en metafor för ett samtal – som skulle kunna vara ditt, 2023.  De olika blommorna får i det här exemplet gestalta olika personer i ett samtal, som kan vara jobbrelaterat eller privat. Det är dina accosiationer och din fantasi, som avgör vad du framkallar inom dig.

Du kommer i blogginlägget att utmanas på lite olika sätt. Kolla gärna hur många, jag har räknat till tre stycken, he he. 

En viktig del i professionell coaching är just att utmana – det kan vara föreställningar, inställning till saker – allt möjligt som får det att lossa hos kunden.

Låt oss zooma in på smörblomman!

Låt oss zooma in på smörblomman. Vad vill lilla smörblomman säga?

Vad är det som kommer och strålar upp ur stjälken och lyser genom det gula?!

Hur lyssnar prästkragarna på smörblomman – åt vilket håll är de riktade? Vad betyder deras position och vinkel?

Fångar de upp signalerna med sina vita kronblad? Och i så fall hur?

Vad svarar de smörblomman – och hur? 

Låt din fantasi dra iväg och se vad som händer… vilket samtal kommer du att tänka på, jobbet, privat – bli nyfiken på vad du själv framkallar för minnesbilder.

Är det helt tomt!? Då kan min professionella coaching bli rejält utmanande för dig – om du är intresserad av den.

I de coachtjänster jag erbjuder så arbetar vi aktivt med kommunikation i de relationer som förekommer i dagens business – både IRL in real life och digitalt, online i SOME Social Media. 

Exemplet med en, hastigt plockad, sommar- bukett visar på hur vi aktivt kan jobba med metaforer – när det är spända och jobbiga relationer i en kommunikation. Metaforerna är ett exempel på hur vi kan ta oss förbi hinder, i form av starka blockeringar, känslor, dåliga minnen mm. 

Mina reflektioner, från horisontalläge (liggande på en segebåtsbrits, stirrande uppåt med blombuketten sedd ur grodperspektiv och med sommarhimlen som fond). Dessa reflektioner vill belysa hur tankarna kan bena isär hur komplicerad vår kommunikation är: mellan människor och inom oss själva.

I en vanlig liten sommarbukett i ett vanligt litet samtal – här ryms så ENORMT mycket information. Det är såå mycket som vi tar för givet och som därför helt i onödan blåser förbi! Bland annat på grund av missförstånd!

Det är den här, låt oss kalla det “den osedda informationen” – det som blåser förbi, som vi kan jobba aktivt med i coachsamtal. 

I praktiken betyder det att vi kan skapa medvetenhet om hur vi kommunicerar och hur vi når varandra – eller inte. Och som du säkert vet är mina professionella samtal strikt konfidentiella, vilket är en förutsättning för arbetet.

I det här blogginlägget utmanar jag dig, på lite olika sätt – du väljer, precis som alltid i mina coacsamtal, hur och vad du gör när du upptäcker en utmaning!

Häromdagen (31 juli 2023) var det ett charmigt inslag på P1 – Tankar för dagen – från läkaren och forskaren, vars namn jag just nu tappat bort (Agnes Ling).

Inslaget började lite omständligt med ett väldigt JAG-fokus, och jag var på vippen att tappa intresset tills det plötsligt vände uppåt … mot slutet så att DU och jag – vi som lyssnar – kan känna igen oss i hur våra sinnesupplevelser påverkar oss – precis hela tiden.

Hur dessa sinnesupplevelser – och våra individuella tolkningar av det vi upplever och möter – påverkar vår närvaro i kommunikation med andra, med omvärlden och våra upplevelser av allt det här, sammantaget! Så enormt komplext och komplicerat. Och, by the way, det var dessa insikter som förde mig in på en yrkesbana till professionell coaching i slutet på 1980-talet.


”En gåta att vi alls kan förstå och någorlunda nå varandra”
– brukar jag säga, när jag pratar med de som är intresserade av ämnet.

Hoppas – här är en av utmaningarna – att du klickar på länken och lyssnar på radioinslaget. Faktum är att min bloggpost här blir näst intill tandlös – om du missar att ge dig själv dessa 5 minuter. Ja, det beror så klart på om du är intresserad av hur din egen kommunikation fungerar där du leder dig själv och kanske andra. Om du inte är intresserad av kommunikation och har en ledande befattning – då är det dags att på allvar reflektera över ditt val av arbete.

Lägg märke till vad som händer i dig när du läser det är och sedan när du  lyssnar. Det tar mindre än 5 minuter. Lägger en länk till inslaget längst ner i bloggposten också 👇

👉 Det går att upptäcka så mycket mer när vi stannar till, tänker över och känner efter vad vi faktiskt tänker, säger och gör. Väldigt värdefullt att reflektera över.

I mitt arbete kallar jag det för situationsbaserad kommunikation, (vad som händer i ett ledningsgruppsmöte, en konflikt, ett medarbetarsamtal som havererar) vilket jag kan utveckla en annan gång, för nu håller vi oss till sinnena och nedan utvecklar jag lite mer om vår sinnesbaserade kommunikation. Dessa två kommunikationsformer är nära länkade till varandra och som sagt, mer om det hela en annan gång.

Och först ännu ett foto som utmanar läsarens fantasi att kunna koppla smörblomma, prästkrage, rödklöver och strån till individers interaction i ett arbetssamtal (ledningsgruppsmöte, onlinemöte, säljmöte, förhandling, intervju…) – kommunikation av något slag. 

Metaforen med blommor

 👉 Sinnesbaserad kommunikation- hur det känns, hur det påverkar samtalet, upplevelsen av mötet, minnet av mötet mm. Det är också vad vi arbetar med ℹ våra coachsamtal- tack vare mina gedigna, många och omfattande utbildningar i NLP (Neuro Lingvistik Programmering).

Jag lägger till ordet också, för det är så mycket vi arbetar aktivt med i coachsamtalen för att utveckla kommunikationen. Vad vi väljer beror på kundens behov, val, vilja och målbild.

Vi jobbar med NLP – övningar som är både intressanta, spännande och roliga: Mest av allt – otroligt värdefulla – smockfulla med viktig information (för individen- inom kunden själv).

Hur vi tolkar omvärlden och oss själva – medvetet och det mesta: omedvetet. När vi blir medvetna: Först då kan vi aktivt arbeta med det som vi vill påverka, förändra och utveckla.

Den hisnande och generella upptäckten och erfarenheten är att vi inte kan ”ändra” på någon annan – vi kan ändra på oss själva.

När vi lyckas med det ”tricket” (ändra på oss själva, t ex vår inställning till saker) – då uppstår ”det magiska” att omvärlden tycks ändra sig!

Hur är det möjligt? Om det kan jag berätta mer…

👉 Nyfiken? Håll utkik 👀 ett, tu, tre så kommer erbjudande om Prova på SPEEDCOACHING! Det är snabb coaching – där du får chans att uppleva resultaten av den unika samtalsformen.

Självklart kan du höra av dig när helst du vill för mer information ℹ️ – om hur det här fungerar. Bara att ringa – kan jag så svarar jag – annars återkommer jag till dig.

Gör som andra: #callcarincoach

Här är länken till Tankar för dagen med Agnes Ling – när hon besökte Casablanca

En somrig bukett på segelbåten

Tänk vad en somrig bukett på en segelbåt kan locka fram en solig dag med blicken mot skyn och där det hoppade både fiskar och människor i vattnet runtomkring! 🙂 

Önskar dig allt gott! 

Carin Coach 

Carin Bladh

Carin Bladh

LinkedIn
Facebook
Twitter

Senaste inlägg

Extended #linkedinroadtrip goes Podcast!

#linkedinroadtrip goes podcast! Nätverkandet fortsätter online! Artikelns foto berättar lite 😉 och de 14 poddgästerna fokuserar nätverkandets kärna! Börja följa! Pågår hela sommaren v 25 – v 35. Tävling med sagolika VINSTER!
hashtag#viktigtpåriktigt hashtag#callcarincoach hashtag#martinpoddare hashtag#network

Mer info »

Vad händer i GAPET mellan NU och FRAMTIDEN? TABULA RASA!

Det spirar av vår, lusten för “Vår – skri” som Ronja Rövardotter i skogen. Utforska modet – ta sats och hoppa från nu och in i framtiden…Vi cirklar kring det här i poddavsnittet: TIPS! Läs med pennan i hand. Se vilka punkter du hittar – hur du kan dra linjer mellan dem – i gapen emellan! Vad hittar du där!?

Mer info »

Registrera dig

För Vårt Nyhetsbrev!

Liknande läsning

Extended #linkedinroadtrip goes Podcast!

#linkedinroadtrip goes podcast! Nätverkandet fortsätter online! Artikelns foto berättar lite 😉 och de 14 poddgästerna fokuserar nätverkandets kärna! Börja följa! Pågår hela sommaren v 25 – v 35. Tävling med sagolika VINSTER!
hashtag#viktigtpåriktigt hashtag#callcarincoach hashtag#martinpoddare hashtag#network

Mer info »

Vad händer i GAPET mellan NU och FRAMTIDEN? TABULA RASA!

Det spirar av vår, lusten för “Vår – skri” som Ronja Rövardotter i skogen. Utforska modet – ta sats och hoppa från nu och in i framtiden…Vi cirklar kring det här i poddavsnittet: TIPS! Läs med pennan i hand. Se vilka punkter du hittar – hur du kan dra linjer mellan dem – i gapen emellan! Vad hittar du där!?

Mer info »

Registrera dig

För Vårt Nyhetsbrev!

Pink Circle

Känns coaching lite främmande

Nyfiken?

Under 20 min hur får du känna på värdet av coaching. Du väljer själv hur specifik du vill vara och det spelar ingen roll om du ringer som privatperson eller som företrädare för en verksamhet. 

 

Bästa sättet är att uppleva!  

Testa Speedcoaching

Play Video about Näckros