Carincoach blog

Dr T ünde Erdös, the one and only

Coaching baserad på vetenskap 

Det här blogginlägget kommer att publiceras på svenska – och läggs upp som en artikel (på engelska) på LinkedIn, så fler får chans att läsa. 

 

Syftet med blogginlägget är att introducera dig som läsare till en fantastisk berättelse om coaching, med berättelser som fortsätter som en intressant resa där du kan vara med!

Hallå där!

Hur kombinerar vi toppmodern forskning inom professionell coachning med vår personliga utveckling och lärande så att det stämmer överens med nuvarande framsteg och rockar både vår egen och vår globala själ? Vad passar väl bättre än att publicera en rejäl blogpost under den internationella coachveckan som uppmärksammas jorden runt! 

 

Låt mig berätta det!

Och medan du engagerar dig i den här frågan kommer du att upptäcka hur du kan bidra till att skapa social påverkan i världen.

Om du är en ICF-coach kan du även få 10 CCE-poäng. Det är ytterligare en historia men låt oss börja från början.

Serien av berättelser jag ska dela med dig skulle inte existera utan vår huvudperson: personen som är källan till varför vi nu är på denna resa:

Tünde Erdös, the one and only!
“Dr. Tünde Erdös, den inspirerande och omisskännliga – även om det inte 
är karismatisk i den bemärkelsen som du är van vid, ja, du har väl hört  “Mastercoach”…

Med sin forskares blick och djupa praktikers öga hjälper Tünde oss att se, tänka och
känna bortom både forskning, kunskap och erfarenhetsmässig visdom.”

Det är lite pinsamt och jag måste ändå erkänna att tanken slog mig, med ett uns av tvekan: Behöver jag verkligen mer utbildning och träning om närvaro? I min roll som ICF MCC (Master Certified Coach med över 4 000 kundsamtal och många år av utbildning) frågar människor mig: Är du inte klar snart? Ha ha ha … och jag svarar: Nej, jag har precis börjat och tack och lov för att jag viftade bort den fåniga tanken!

Bakgrund,

Låt mig berätta lite vem Tünde Erdös är – kantad av exempel från
hennes arbete, hur vi träffades (på LinkedIn) och vidare lite kort om hur Tündes vetenskap transformeras till relevant verklighet för dig.

Hösten 2021 träffades vi på LinkedIn genom Tündes helt nya forskning om närvaro: “Coaching-närvaro – Att förstå kraften i den icke-verbala relationen.”

Boken finns, by the way, att köpa här; (https://www.amazon.com/Coaching-Presence-Tünde-Erdös/dp/0335249655)


Det var vår litteraturlista och kursmaterial i den unika möjligheten för
upplevelsebaserad inlärning online som jag deltog i från början av 2022.


Tillbaka till handlingen i storyn: Vi träffades i vad som skulle bli den första – online – delen av vår upplevelsebaserade uppsättning: fifty-fifty, vi var ledare och ICF (International Coach Federation) certifierade coacher i ett gemensamt erfarenhetsbaserat lärande arrangemang! Så spännande!

Ungefär samtidigt bröt kriget i Ukraina och påverkade oss alla i den internationella samlingen av ledare och tränare. Vi fortsatte processen trots kaos, oklarheter och ovälkomna omständigheter.

Vår sista träff var en del av planen och utbildningen: en retreat IRL (in real life) i Österrike, utanför Wien april 2022. Vilken kreativ touch och modig plan av Tünde och Claire Venetsanakou, som tillsammans faciliterade utbildningen i ett workshopformat. Fantastiskt!

Idén med kontinuerlig vidareutbildning är ett kännetecken för ICF: Vi ICF coacher behöber upp till bevis – att vi är värda att certifieras vart tredje år. Det vill säga att vi upprätthåller kvalitén i vårt arbete. Det är den största anledningen till att jag har engagerat mig som ICF-coach.

We met in Austria 2022

Vårt arbete är superviktigt och vi kommer nära människor på ett unikt sätt och vi behöver ständig träning för att klara av det här.

Jag gillar principen om den kontinuerliga och ständiga professionella och personliga utvecklingen där vi förstår att vi inte är “klara” (bara för att vi har fått ett certifikat) och att det finns ett krav på att professionell utveckling pågår.

Det tycker jag är underbart! Tycker du inte det? Dr Tunde tar bl a upp det här – såå bra! Såå viktigt!

Nyligen pratade jag med en av mina coachingkunder om varför coaching behövs. Vi kom fram till samma slutsats vid vår Digifika:

Tack vare coaching insåg min klient att han nu arbetar som den ledare och chef han alltid velat vara. Det var målet för den coachning vi satt upp.

Nu när vi har uppnått det: så, vad? Vi pratade om vad som behövs efter målinriktning, nästa steg i hans ledarroll och hur han kan vidareutveckla sina insikter samt det lärande (via ett coachande förhållningssätt) som han önskar ska ske för flera medarbetare, kollegor och kunder. Jag skriver “vi” då begreppet “co-creation” är en del i ICF´s principer – samskapande mellan klient och coach.

Här, kära läsare, går vi till kvaliteten på relationer vi strävar efter att ha… omkring oss. Och vi är tillbaka med Tündes forskning:

PRESENCE – att vara närvarande i nuet: vad krävs av oss idag när det gäller närvaro, och vilken nivå av närvaro som kan ge oss värde och möjligheter att bli framgångsrika.

DIN MÖJLIGHET!

Nu äntligen är vi framme vi dig, kära läsare – som hängt i så här långt! Nu är vi framme vid din möjlighet!

Låt mig beräta hur du kan dra nytta av allt detta. Jag kommer att förtydliga och bryta ner X antal vinster för dig oavsett om du är ledare, chef, ICF – certifierad coach, annan typ av coach – en person som är så underbart nyfiken på dig själv och dig själv.

Från och med maj 2023 kommer jag att publicera 4 nya blogginlägg. De kommer att handla om Tündes fantastiska och banbrytande arbete.

Hoppas förresten att du gillar att läsa -överhuvudtaget – och att läsa på engelska, på min engelska, som är allt annat än perfekt, he he!

Det räcker nämligen inte med att klämma ut ett enda blogginlägg. Jag tror att du behöver flera bakgrundshistorier, blogginlägg, med exempel för att förstå det enorma arbete som Tünde och hennes team har gjort.

Precis som för Tünde och hennes team, som producerade den första betydande dokumentären någonsin om coachning om “Light & Shadow of our coachingfield, 2022”, var det inte tillräckligt att bara producera en dokumentär.

Det behövdes tre filmer! Med detta sagt finns det nu tre dokumentärer – totalt 6 timmars film av lärande, reflektion, inspiration och …  – som ger dig som ICF-coach 10 CCE-poäng i din fortbildning.

Detta är vad jag nämnde tidigare och syftade på här i detta blogginlägg.

Dokumentären heter: “Light & Shadow of coaching in and beyond organizations.”  Och du har nu tre val!

Podcasting in action

Podcast

Lyssna på första avsnittet där vi pratar på engelska om de tre dokumentärernas röda linje och tankar om vart coachningen är på väg. Vi berör AI och mycket mer.

 

Vi – som poddar online – är: Tünde Erdös, Michael Tichelmann (filmens tekniska hjärna) och jag, Carin Bladh – Carin Coach.

Samtalet pågår i cirka 60 minuter. När vi skulle avsluta blev det mörkt i våra rum och för mig blev det ljusare inom mig själv. Lyssna och se vad som händer hos dig!

 

Dokumentär

Dokumentären och 10 CCE-poäng (för dig som är ICF-coach).Se dokumentären och betala en liten summa euro: 25/del eller 65 för alla tre delar.

 

För den sistnämnda summan får du tillgång till allt videoinnehåll som är fyllt med ett globalt perspektiv kring coaching, professionell utveckling, behärskning, såväl som fallgropar av lärande och tänkande.

 

Allt anpassat för vår tid – alltså helt naturligt via våra moderna datorer och system.

När du har sett dokumentären kommer du att få ett fortbildningscertifikat kärnkompetenser 10 CCE p via e-post hem till dig. Och självklart får du gärna kommentera och dela med dig av det som är viktigt för dig om “Light & Shadow” i din fortbildning. Till exempel, så där som jag gjorde – med mitt uns av tvekan.

Var kommer summan in i bilden?

Den lilla summan du skänker kommer att ge flerfaldig nytta och här fortsätter historien.

Social Impact och demokratisering av coaching

Det här står högt på ICF Global´s agenda och här är nästa steg i den här historien.

Den positiva sociala påverkan sker, oavsett om du är en ICF-coach, manager, ledare, coach – vad som helst!

Social Impact, women in Kenya

Social påverkan: berättelsen fortsätter med samarbete och… Bidra till att skapa Social Impact, som på sikt kommer att främja en slags demokratisering av coaching.

Mama organisation

I slutet av 2021 startade samarbetet med Mama-organisationen i Kenya: www.coachingdocu.com

Syftet var att stärka kvinnor i Kenya genom att ge dem möjligheter genom coachutbildning att bli mer entreprenöriella i sina samhällen.

I slutfasen av sin doktorsavhandling (om Presence) blev Tünde tillfrågad av Mama-organisationen att hjälpa dem med att utbilda kvinnor i Kenya genom coachning.

Tünde svarade: Ja! direkt från magen men hon hade en varning: vi behöver pengar för ett så stort företag.

Hur samarbetet verkligen föddes är en stark historia i historien som Tünde berättar för oss i sitt intro till dokumentären på denna hemsida: www.coachingdocu.com.

När du får chansen att se den, kommer du att kunna zooma ut och få en större förståelse för hela den här rörelsen och berättelsen som fortsätter att utveckla sig.

Du kommer förmodligen också att känna hur det verkliga värdet kan bli kopplat till dig och hur du kan bli och bidra med en del av en större bild genom att intressera dig för detta initiativ.

Här är svaret varför jag ville skriva detta blogginlägg till dig och beskriva Tünde Erdös och hennes mästerverk! Håll utkik efter de kommande fyra blogginläggen där jag bland annat kommer att berätta mer om utmärkelsen som Dr. Tünde Erdös nyligen har fått, för detta arbete, som pågår.

Länkarna nedan

Här hittar du filmer, bilder mm som ger dig insyn i vad jag pratar om ovan.

Du kan börja redan nu om du vill kolla igenom min “länksidfot” nedan.Länk till Podcast, första avsnittet: https://podcasts.apple.com/at/podcast/in-conversation-with-carin-bladh-mcc/id1680790718?i=1000607423410

Länk till podcast på hemsidan: http://podcast.coachingdocu.com/

Länk till dokumentär: http://coachingdocu.com/

Länk till Dr Tünde Erdös hemsida: https://coachingdocu.com/roadmap

Länk till IoC Award Ceremony Video på YouTube https://youtu.be/lFt2M8zhnFU

 

Underbart att du tagit dig tid att läsa – Hör gärna av dig om du har frågor, eller bara vill säga Hej! Det här var intressant!

Önskar dig en strålande dag, där du är – på din resa i livet!

/Carin Coach

Carin Bladh

Carin Bladh

LinkedIn
Facebook
Twitter

Senaste inlägg

Vad händer i GAPET mellan NU och FRAMTIDEN? TABULA RASA!

Det spirar av vår, lusten för “Vår – skri” som Ronja Rövardotter i skogen. Utforska modet – ta sats och hoppa från nu och in i framtiden…Vi cirklar kring det här i poddavsnittet: TIPS! Läs med pennan i hand. Se vilka punkter du hittar – hur du kan dra linjer mellan dem – i gapen emellan! Vad hittar du där!?

Mer info »

Registrera dig

För Vårt Nyhetsbrev!

Liknande läsning

Vad händer i GAPET mellan NU och FRAMTIDEN? TABULA RASA!

Det spirar av vår, lusten för “Vår – skri” som Ronja Rövardotter i skogen. Utforska modet – ta sats och hoppa från nu och in i framtiden…Vi cirklar kring det här i poddavsnittet: TIPS! Läs med pennan i hand. Se vilka punkter du hittar – hur du kan dra linjer mellan dem – i gapen emellan! Vad hittar du där!?

Mer info »

Registrera dig

För Vårt Nyhetsbrev!

Pink Circle

Känns coaching lite främmande

Nyfiken?

Under 20 min hur får du känna på värdet av coaching. Du väljer själv hur specifik du vill vara och det spelar ingen roll om du ringer som privatperson eller som företrädare för en verksamhet. 

 

Bästa sättet är att uppleva!  

Testa Speedcoaching

Play Video about Näckros