Cirkadiska klockan – hur tickar “Din klocka” i advent och jul?

Dagens blogginlägg inleds med långt citat från Anna Orring på sajten Ny Teknik. Allra längs ner hittar du källa och länk:

– Jag var andlös, ”breathless”, berättar Michael Rosbash för Sveriges Radios Vetandets värld, som talade med pristagaren strax efter tillkännagivandet.

När samtalet från Nobelförsamlingen kom vid femtiden på morgonen, lokal tid, låg han och sov och vaknade av att den fasta telefonlinjen ringde. Det gör den bara när någon har dött, ungefär, berättade han för SR.

Forskningen som belönas handlar om den cirkadiska rytmen, som avser den inre biologiska klockan som finns inne i alla celler, i stort sett. De tre har ”lyft på locket till cellernas inre klocka”. Upptäckterna förklarar hur människor, djur och växter ”optimerar sin fysiologi så att de är väl förberedda inför dygnets olika faser” skriver Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet.

Begreppet cirkadisk rytm härstammar från latinets ”cirka” som betyder omkring och ”dies” som betyder dag, och avser att den cirkadiska rytmen är omkring 24 timmar lång.

Vägen till upptäckten gick via studier av bananflugor. Forskarna studerade en gen som styr bananflugornas dygnsrytm, och hittade då en gen som kodade för ett protein som anrikas på natten och bryts ned under dagen. De identifierade fler proteiner med samma funktioner, som fungerar som ett urverk i cellerna.

Genombrottet kom 1984. Då lyckades Jeffrey Hall och Michael Rosbash vid Brandeis University i Boston, och parallellt Michael Young vid Rockefeller University i New York, att isolera den så kallade period-genen.

Klockan påverkar vila, metabolism, temperatur och hormonnivåer i organismen. Till exempel när vi människor blir trötta eller vaknar. Nobelförsamlingens hela presentation om pristagarna och deras upptäckter finns på Nobelstiftelsens hemsida.

Visst är det häftigt att så mycket vetenskap finns tillgängligt för dig och mig i vardagen. I något så kallat “svagt ögonblick”, he he, har jag utlovat att återvända till Nobelprisen och Nobelpristagarna i min blogg och citatet täcker rätt så bra det där jag ville förmedla i bloggen idag. Det som jag hört på radio, när jag kört till jobb och blivit så nyfiken att…

Närrå – jag har fokus på vägen och jag har inte antecknat på insidan av förarrutan i min lilla, än så länge diseldrivna bil. Det jag kan lägga till som fundering är:

Vilken relation har du till “Din klocka” i jul och adventstid, cirkadisk, analog eller digital? Som illustration kommer ett foto av svar från mig i spalten “Fråga Coachen” i Nya Wermlands Tidningen, NWT. (more…)

Lucia och Nobel

Hoppas nobelpristagarna fått uppleva Lucia. De är väl på väg hemåt nu med alla minnen och upplevelser i bagaget. Lucia: det är något alldeles visst med sången, tassandet o smusslet i arla morgonstund. ✨❄️✨

Färdas genom ett Lerinskt landskap där elstolparna blir som minnesmarkörer, redskap för begreppet tid: framåt o bakåt.

Här sitter jag och njuter av en utsökt kopp kaffe och minns “åt alla håll”.

Konstnären Salvador Dali ställde den intressanta frågan: Varför kan vi inte minnas framtiden?

Årets alla nobelpris och själva festen har ur mitt perspektiv en ny grammatik. Det får jag utveckla en annan gång det är ju Lucia! ✨🌟✨

Klicka på länken nedan – kanske kommer en film upp…

IMG_7432 

Här sitter jag o spanar efter “Lusse Lelle”, pepparkaksgubbar och tomtenissar. Undrar om jag får se någon lucia idag?

Än så länge har jag inte sett röken av någon Nisse även om Viktor Rydbergs “Tomten”, ser ut att lura bakom nästan varenda knut!

Det som slår mig är två viktiga saker varav den första en smärre katastrof: Jag glömde att lussa för världens bäste man – han som skjutsade mig till tåget i morse!

Och så var det begreppet “högre syfte” som är kopplat till nobelpriset i litteratur. 🌟

Vi får helt enkelt anledning att höras igen! Önskar Dig en glad och fröjdefull Lucia med ljus och gottis i mörkret!

Ps. Tror att lilla tågfilmen kom dubbelt upp? Lyckas inte trolla bort den just nu. Bloggar via telefonen😁 Vilket visade sig gå helt åt skogen då hela blogginlägget fastnade på vägen. Det kom inte ens upp på Luciadagen.

/Carin Coach ✨❄️✨🌟✨❄️✨

James Bond dyker upp Andra Advent!

Det var härifrån han kom, bakifrån i kylan…jag hörde bara ljudet

Gick strosande, pulsande till jobbet efter älven, Ljungan, som rinner ut i havet – förbi viken där svanparet rör sig. Trodde med fasa att det var en svan som frusit fast – och så var det en snöklick, puh! Läs om svanarna i förra bloggen här. Reflektioner som dyker upp ur kroppsminnet när man pulsar i snö och nu kryddar vi med lite fantasi…

Här stannade jag till på grund av skönheten och minnet av tidigare vintrar, kroppsminnet av att gå själv, pulsa i mörker, glädjen över skärmen på mössan, varma skorna, roliga halkbanor och snart skidbacksminnen, en video kommer strax, men först brakar det till i skogen och “James Bond” kommer ...
När jag hörde ljudet och snodde runt körde han mitt i vägen. Som den gentleman han är, hade han då redan kört åt sidan, när jag lyckats fibbla upp kameran. Som tur var hade han inte någon puffra utan återvände med ett elegant ärevarv när jag redan ställt in fokus på skidbacken, liften och alla snökanonerna.

Snökanonerna har gått hela veckan och backen är härligt brant. Kolla in mitt Instagramkonto, där ser du lilla filmen som jag tog. Bra klipp i svängarna där! Har varken haft bikini eller skidor i bakfickan under mina vistelser i Sundsvall den här hösten = attans! 🙂 Så till sist, bästa läsare: Vad kan din fantasi göra för dig under advent? Hur kan den hjälpa dig att mota det som kallas jul-stress? /Carin Coach 

När vägen tar slut …

Svanparet har precis gett sig av och isen håller på att lägga sig över deras vik. Ibland är jag rädd att de ska bli fast, omgivna av is som stänger dem inne. Vingarna kanske hjälper dem. Minns med fasa hur jag som liten såg en svan som fastnat i isen.

Hej i onsdags kvällen med hälsning från Norrland. Det blir inte så många fotografier, för fingrarna fryser fast. Nu tar jag så klart i – nere från tårna igen – men det är lite kyligt och några små instabilder dyker upp men som sagt…

Det är så mycket vackert på vägen till jobbet (uppdraget jag har) och jag blir ofta stående och tittar, innan jag knatar vidare med en ofattbart sexig reflexväst som är 18 nr för stor. Det ser troligen helt sanslöst ut där jag kommer, he he. Gissar att jag liknar typ en vandrande kiosk.

Igår tog vägen slut. What? Närrå jag landade inte i havet men… Helst så knallar jag längs havet och tittar på färgerna, följer svanparet och … men en del av sträckan går vid stora vägen och i måndags tog vägen slut och vad gör man då, om man heter Carin Coach? Man fortsätter – rakt fram!

Den delen av vägen, som går att gå på, tog slut. Den var inte plogad, den var täckt av 1 m snö med tunn skare på toppen. Att gå på vägen = döden direkt. Alltså – fram med långa rådjursbenet efter det andra och stadigt kliva sig fram den nödvändig sträckan – Jalla, jalla – framåt, framåt!

Skaren var för tunn så “det gula kioskliknande rådjuret” brakade igenom – på behörigt avstånd från lastbilarna, som sveper förbi. Och flera solsken finns i denna lilla story. Ett av mina reflexband som jag fäst runt anklarna hittade jag igår – det låg där ihopkryllat. Det andra kanske någon har hittat eller så ligger det där och lyser som en för tidig tussilago när snön smälter. Det fina är också att nu kan flera rådjur gå i mina spår – det är bara att lyfta lite på benen så kommer man fram till målet – Lätt som en plätt – upptrampad stig…

Så vad vill jag säga med allt detta jidder mitt i adventstiden? Jo, jag vill avrunda med några frågor som kanske utmanar:

  1. Vad gör du när du möter ett hinder?
  2. Vad är det som ligger dolt för din blick?
  3. Hur får du “isen att smälta”? Jämför metaforen med bildtexten om svanen som fastnade.

Önskar dig allt gott med massor av stjärnors ljuvliga ljus i decembers mörka tid.

/Carin Coach

Ps. Kom på en sak! Det finns en annan upptrampad stig om du är det minsta nyfiken på hur professionell coaching funkar på lite distans. Du kan börja på egen hand – eller ge utveckling och kärlek till nära och kära genom att satsa på en Julklapp som växer i värde. Mejla mig och jag fixar fina paket av de böcker som du väljer ut. Du får fin rabatt och specialdesign, all info får du i mejlet – pris mm. Som vanligt blir det skräddarsytt!

Vill bli bättre!

Hej därute! Här är det vitt i luften – hur ser det ut hos dig? I Sverige kommer snön tidigt vissa år, även i de södra delarna av detta avlånga land. Nu ska jag strax återvända till rubriken på dagens blogg, men först lägger jag in artikeln som idag belyser att november månad, som upplevs som en mara för många, tar slut idag. I år har jag upptäckt något nytt med november och det får följa med in i december … jätteintressant. Här kommer bilden fotot av inslaget som jag glömt att lägga upp.

Källa: Nya Wermlands Tidningen, Arbete & Ekonomi – bilaga, onsdag 22 nov 2017. Spalten: Fråga Coachen. Exempel på hur jag vill dela med mig mer. Har glömt att visa. 

Vill bli bättre? Känner du så nån´n gång, då och då eller varje dag? Vad vill du bli bättre på?
Vad skulle det ge dig att bli bättre på det?

(more…)

Lovade vitt på Happy black Friday! Check in!

 

 

 

 

Som ett oskrivet blad, vitt ligger ditt nästa utvecklingssteg framför dig… Julklapp, Presentkort med personlig utveckling – det är kärlek det!

(more…)

White week – Black Friday – #metoo

White week, Black Friday and #meetoo.

Den här hösten bjuder tidigt på både mörker, ljus och kyla.

“Aldrig har så få, sagt så mycket med sånt genomslag”, för att travestera Winston Churchill. Nu är det svart på vitt!

Då syftar jag inte på snöflingorna mot svart asfalt eller mörk himmel, Nej, det handlar om #metoo.

Hösten 2017 kommer att stå omskriven i vår historia, “Det var då ett tydligt skifte inträdde i vad som är okey och inte i beteende mellan människor.” Något i den stilen tror jag det kommer att stå, följt av analyser över tystnadskulturen, spridningen på Internet, om generell oförmåga att följa redan upprättade planer, dokument mm. Vad tror du?

På fredag är det vitt i min blogg, kolla själv! Där vilar en överraskning och snälla du, spana in vad som inspirerat mig denna morgon, citaten nedan.

/Carin Coach 

Två citat av Winston Churchill som inspirerat mig denna morgon:

  1. “Aldrig förr har så många haft så få att tacka för så mycket.”
  2.  “Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.” Detta är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men kanske är det slutet på början.

Källa: Klicka på länken om du vill läsa mer.

 

Före och efter… så spännande att jämföra!

Före, känns alltid härlig glammigt att få gå till Ann-Sofie, min BÄSTA Hairdresser sedan hur många år tror du?
Se hur Ann-Sofie trollar fram något som inte fanns före; fluffig & fyllig lätthet. Skickligt!

Idag vill jag belysa ett fenomen med mig själv som exempel… Hör här: Gillar du, som jag, att se resultat av ditt arbete? När jag är hos världens bästa Hairdresser, Ann-Sofie på SALONGEN, Fredsgatan 3 i Karlstad så kan du verkligen SE vilken positiv skillnad hennes skickliga händer gör. Det är bara och spana in bilderna på mig Före och Efter!

Hur är det med ditt arbete, det du ägnar dig åt om dagarna? Hur känner du att du har gjort ett bra jobb? Ofta vill vi ha någon slags “kvitto” på att vi gjort nå´t vettigt av vår dag – eller hur! Jag jobbar också med ett “före, och ett efter” och kolla in min blogg framöver. Ska berätta mer om det.

I förra veckan var jag på SALONGEN och såg att nya kläder kommit in från Camilla som bland annat jobbar i GULA HUSET och på olika ställen där hon levererar underbara kläder från Capri Collection. När du klickar på länkarna så ser du mycket mer om Camillas verksamhet. Hon har många strängar på sin lyra! Kolla in var närmsta vägen “till Capri” är för dig att upptäcka.

Capri Collection och som synes är fotot tagit i hast, på väg… det gäller att kolla nära, gå in om och känna.

Tänk va kul vi haft när vi mannekängat med Capri-kläder och Ann-Sofie har gjort oss grymma med var sin frisyr… Ja just det, vet du om att du kan svepa inom till Ann-Sofi på Fredsgatan 3 i Karlstad, beställa tid för att bli fin i håret och samtidigt hitta läckra plagg från Carpri Collection – Camilla fixar fram säsongens bästa – som gör dig ursnygg till både advent och jultid. Så fiffigt och personligt ordnat!

Ps. Inget av det här är så kallad reklam – det är jag som har en passion för att lyfta fram intressanta personer i min omgivning. Och denna regninga söndag dök två tjejer ur mitt Vår Ruslag upp här i bloggen.

Tidigare har vi kunnat läsa om Rosie på CGC i Karlstad och Britt i Säffle, som stylar med helt unik känlsa och feeling! De är alla med i Club Carin Coach (Vår Ruslaget) där det bubblar av GIRL POWER!

Ha en fin kväll och mjuk start på vecka 48! Här är det lika blygrått som i en Vikingafilm. Undertecknad gläder sig åt att vara inomhus, baka och mysa inför kommande advent.

/Carin Coach

Advent med skönhet som inspirerar fram till jul i Drömhem & Trädgård

Styling, Britt Svantesson. Fotograf, Carina Olander. Källa: Drömhem & Trädgård.

Gissa om jag är stolt! Den här tjejen, som skapat dessa vackra advents- och jul-miljöer i sitt hem, är med i min club. Så här är det: Jag har ett helt gäng med fantastiska tjejer och kvinnor i mitt Vår Rus-lag. Nu kommer jag att lyfta fram dem på olika sätt i min blogg. De som vill berätta lite om vad som händer och är på G. Min club präglas av frivillighet, lust, vilja och positiv energi. Vi peppar varandra.

Jag älskar att ge andra beröm och utrymme. Du ska veta att det dröjde ganska länge innan jag fattade att folk var ovana vid att få så mycket spontan feedback, som jag ger. Varför jag själv inte tänkte på det? Jag är uppvuxen med det och det är som en förlängning av mig själv. Det har inte något med min coaching att göra mer än att det passar bra ihop. Feedback är en hel vetenskap och jag arbetar med det på både individ- och gruppnivå i min coaching.

Plötsligt en dag (ganska länge sedan), när jag sagt något positivt, förstod jag att killen framför mig trodde att jag skulle sälja något åt honom. Nästa steg var att jag upptäckte, oj, han tror att jag flirtar. Oh, himmel! Så fel det måste ha blivit många gånger – utan att jag själv fattat. Ja, ja – det har inte varit illa ment och nu för tiden stämmer jag av mycket noga.

Nog om det: Idag vill jag få chansen att skryta lite, få vara stolt över att den här härliga tjejen, som peppat mig när vi varit ute och sprungit i is och snö, och vars hem är på framsidan av en stor inredningstidning, Drömhem och Trädgård! Hon heter Britt och är jätteduktig på att springa, en så där naturlig löpartjej! Hennes ord fick mig att orka mer – jag blev jätteglad där i mörkret bland gatlyktor, trottoarkanter och snöfläckar. Hon är med i min Club Carin Coach. Vi döpte Vår Rus-laget till det – då det skulle anges en klubb vid anmälan till motionsloppet som varje vår lockar fler och fler. Kolla in länken, tisdag 29 maj är det dags i Karlstad och du tjänar på att anmäla dig tidigt (lägre avgift), sen stiger priset. Nyfiken? Klicka på länken!

Nu har vi i Carin Coach Club en sluten grupp på Facebook där vi kan inspirera och tipsa varandra om det ena och det andra. Jag vill så gärna blogga om de bravader som tjejerna hittar på. Det kan gälla motion och något helt annat. Kruxet är att jag har svårt att hinna med. Men då och då kan det komma något. Som nu, då Britt Svantesson, med sin unika förmåga i styling landat på första sidan i magasinet: Drömhem och Trädgård. Så häftigt! Och hela gänget i laget applåderar så det rungar…hörs det ut, genom vår slutna FB-grupp tro?

Njut nu av fotograf Carina Olanders sköna bilder innan jag avrundar blogginlägget med en liten “twist” nu när vi rör oss mot jul, advent och tid för omtanke. Häng i och läs efter bilderna för där finns en cliffhanger!

Styling, Britt Svantesson. Fotograf, Carina Olander. Källa: Drömhem & Trädgård.
Styling, Britt Svantesson. Fotograf, Carina Olander. Källa: Drömhem & Trädgård.
Styling, Britt Svantesson. Fotograf, Carina Olander. Källa: Drömhem & Trädgård.
Styling, Britt Svantesson. Fotograf, Carina Olander. Källa: Drömhem & Trädgård.

Förra gången (i ett annat blogginlägg) när jag berättade om en tjej ur laget så var det underbara Rosie på CGC i Karlstad. Wow vilken donna. Nästa gång… Tja, vem blir det nästa gång tro? Håll utkik! Gilla gärna och dela. På så vis hjälper du aktivt till att stötta kärleksfull och naturlig GIRLPOWER. Alltså, det blir en aktiv handling, ett sätt att knacka hål på myten om Jante och avundsjuka mellan människor. Låt oss lyfta varandra i stället med postiva tankar, ljus och kärlek!

/Carin Coach

Kärlek och julklappar – om en månad kommer Lucia!

Här står jag på bokmässan i Göteborg. Min första coachbok, JA-lagen (där Jantelagen krymper) har precis kommit ut. Året är 2011. Tina Thörner har skrivit förordet i hela coachtrilogin och det är jag så oändligt stolt över. 

(more…)

Skip to toolbar