img_2736
Rosens balans får symbolisera känslan. Har fullt med foton som just nu inte funkar att lägga in i bloggen. De kanske kommer i efterhand.

Hej där ute! Igår var scenen min och ändå inte… Jag sitter och tänker på Zlatan, Oscarsgalan och Sokrates.

Japp, förbered dig på en stunds läsning för nu kommer den. Jag ska ta det viktigaste först så du kan välja själv hur länge du vill läsa. Jag kommer att skriva om tävlingen, om gårdagen och om Zlatan, Oscarsgalan och Sokrates.

Om tävlingen – klicka här (för mer info)
Välja själv, göra själv – uppnå själv – det är precis det som är grejen med professionell coaching. Coachen ställer frågor i ett mycket väl strukturerat samtal (med 11 kärnkompetenser, etiska regler och sekretess). Igår var det premiär för COACHEE AWARDS och mina klienter var på scenen!

En av dem “höll hov” med sitt suveräna sätt att berätta om sina upplevelser och insikter. En annan av mina klienter, en grupp på 31 personer, (två mentorer och 29 högstadie-elever), kunde inte vara där fysiskt – men deras resultat nockade juryn, som i sin tur slog knock out på mig!
Läs mer längre ner…

Om gårdagen
Förmiddagen på Gamla Ullevi i Göteborg var vikt för medlemsmöte. Ett fullspäckat program (nästan som på tv) med sekundschema! Jag hann få fram det viktigaste från min roll som en av fyra i Redaktionsrådet. Är du intresserad av hur profesionell coaching kan göra nytta för dig själv eller för ditt företag, för din verksamhet offentlig eller privat då tipsar jag dig om att läsa till slutet av det här blogginlägget. Allra längst ner lägger jag en “lathund” om hur du kan börja följa oss på My News Desk – det magnifika Nyhetsrummet för riktad och kvalitativ information.

img_2818
Här är några av de som framträdde på scenen och generöst berättade om sina respektive resor inför en andäktigt lyssnande publik. Eftermiddagen bjöd på flera olika berättelser och ett mediateam fanns på plats. Den dokumentationen kommer att finnas på ICF´s hemsida, www.icfsverige.se 

Känsla av match, spel och spänning
Vi höll till i Gamla Ullevi i en lokal där man kunde se rakt ut på fotbollsgräset och plötsligt kände jag mig som Zlatan, när jag och min klient stod där och blev intervjuade av Jessica Bengtsson som arbetar med VINNANDE SAMARBETEN på webben. (Jessicas härliga intervjuer kommer jag att lägga på min webb under fliken MEDIA. Jessica är grym och hon får verkligen fram kärnan med sina frågor. Intervjuerna säger mer än tusen ord!)

Nu har jag en livlig fantasi – det jag vill ge dig med mina associationer kring tävling, match, stora idoler, mod och fokus är känslan, värdet av att våga – som alla de som klev upp på scenen igår – det var flera som berättade om sina coachupplevelser och jag önskar att jag kunde förmedla dem alla. Det ryms inte i ett blogginlägg (det kommer ändå att bli rekordlångt och min älskade make väntar på att jag ska bli klar så att vi kan fixa det och det här på lördagen.) Och, som sagt – det kommer en ordentlig dokumentation från filmteamet av världspremiärens eftermiddag.

Om att tävla
Jo, Zlatan var det och Oscarsgalan! Nu när jag själv varit med om att få representera dem som inte kunde vara på plats, så fick jag känslan av att tävla, vinna och få pris. Det här tangerar så många nivåer inom mig själv så det blir ett nytt kapitel i nästa bok – ungefär så. Men om jag ska sammanfatta det så handlar det om:

Varje enskild människas möjlighet att utsätta sig för möjligheten att utvecklas, tävla inom sig själv, lyckas och stå ut med att våga misslyckas.

  • Våga anstränga sig
  • Våga prova att satsa
  • Våga sätta mål
  • Våga nå målen – ta hand om effekten, fira, glädjas – hantera motstånd
  • Våga misslyckas med att nå målen inom utsatt tid (det hindrar de flesta från att ens komma igång). Hitta kraften – på´t igen!
  • Våga fråga om hjälp, inspiration, ny vinkel på eget vetande.

Tävlingsmomentet som utvecklingsfaktor
Redan de gamla grekerna hade kläm på att tävling är ett bra sätt för oss människor att vässa oss, anstränga oss, utmana oss själva. Vad vore idrottsvärlden utan OS (Olympiska Spel, med sin vagga i det antika Grekland). Här finns kopplingar till såväl idrott som kultur och vad är det vi ser på TV om inte tävlingar: Let´s Dance, Idol, Hela Sverige bakar. Om vi kikar vidare in i teaterns och konstens värld så tävlade man för flera tusen år sedan med antika dramer, och kanske tycker du att jag glider ifrån ämnet här, men häng in för nu stiger Sokrates in på scenen.

Sokrates, lärande och utveckling
Sokrates, den gamle greken, sägs vara den förste coachen. Det är sagt med lite glimt i ögat och beskrivet i Susan Gjerdes bok (Coaching, Vad? Varför? Hur?). Det Sokrates hade kommit underfund med var att vetandet, lärandet och förvaltandet av den processen ligger inom individen. Alltså använde han en viss teknik kallad Majevtiken – förlossningskonst att få loss, förlösa vetandet (det som fastnat eller ligger omedvetet). Med hjälp av öppna frågor lät han sina studenter själva komma underfund med vad de hade lärt sig och vad som fanns kvar att upptäcka. När studenten blir ägare av processen så ökar aktivitet, motivation och ambition att genomföra det som visar sig vara möjligt.

Smakprov på professionell coaching
Om vi nu blandar och ger av allt det jag skrivit hittills så får du ett litet smakprov på både yta och djup från vad professionell coaching kan frigöra i form av aktivitet och kraft. Som utövare behöver man inte förstå, kunna eller göra mer än att vara nyfiken och vilja prova – resten kommer, det finns redan där – det behöver friläggas – that´s it och under tiden har vi både behagligt och jätteroligt!

Profesionell Coaching, lärande och ny teknik
Det bästa med coaching är att det handlar om lärande – det finns bara lärande. Det är den signifikant största skillnaden i jämförelse med andra sätt att lära sig på. Det som ev. blir fel förvandlas till intressant information att analysera och lära sig av så att vägen mot målet blir lättare, bättre och effektivare. Vi har möjlighet att sortera ut motstånd, hinder och obehagliga inslag på vägen – vi lär oss att förhålla oss och hantera det som ligger inom och bortom vår räckvidd. Lärandet ligger i fokus och rollfördelningen kring lärandet är en nyckelfaktor som skär igenom vår tids samtliga lager och gränser: som business, kulturer, landsgränser. Här finns oändligt att upptäcka och tekniken – den moderna tekniken är det yttre verktyg som kan möjliggöra detta.

Var tog Oscarsgalan vägen? Jo, eleverna som vann pris de skapade själva (bland annat) en Oscarsgala med de filmer som de skapat i ett projekt. Kreativiteten var helt ENORM! Jag minns hur jag skyndade mig till deras premiär i vacker anrik lokal (som de hyrt), jag slank in på WC och i ett långt svart fodral till klänning, på med en boa, långa handskar och kvarnhjulshatt en smällkall förmiddag i december. Det finns så många exempel på vad eleverna gjorde skildrat i flera olika filmer, i Power Point.

Juryns motivering gjorde mig knäsvag – vilket erkännande!
Juryns motivation gjorde mig mjuk i knäna och hela kroppen, fick mitt huvud att tippa och tårarna att stiga av rörelse i rampljuset på scenen. Där kom den överväldigande känslan av massiv tacksamhet – den som man hör folk stamma fram vid Oscarsgalor och prisutdelningar. Jag förstod den inifrån och jag hade tänkt skriva lite om min egen inställning till tävling, men se det blir på tok för långt. Mitt fokus ligger på den som jag möter, därför passar den här tävlingen för mig – jag gillar resultat hos andra, när vi växer tillsammans. Här kommer juryns motivering.

COACHEE AWARDS 2016: 11 kärnkompetenser – oändliga möjligheter

“En gruppcoaching med ett fantastiskt resultat för skolan, vår ungdom, vårt samhälle samt vår framtid där man utvecklades både personligt och i grupp mot nya mål i livet.” Göteborg 7 okt 2016″

Så var det till sist lathunden 7 steg till användbar kunskap

Börja följa oss på My News Desk!
1. Gå in på www.icfsverige.se
2. Startsidan
3. Skrolla längst ner till höger.
4. Klicka på ett liten n som står för (My News Desk)
5. Följ stegen, fyll i din mejladress och din prenumeration startar.
6. Du får relevanta och färska nyheter 1 g/månad rakt i din inbox på mejlen och slipper leta. Du kan enkelt hitta artiklar som intresserar dig genom att bläddra bakåt i Nyhetsrummet.
7. Välkommen till ett bra val och en kostnadsfri service.

Ps. De bilder som jag vill lägga in kommer inte på plats idag. Dags att lyfta luren till supporten igen. Om du undrar varför mitt bloggande varit långsamt och mer glest (sista halvåret) så beror det på detta. Nu blir det snart andra bullar! He he!
/Carin Coach Ha en förtjusande lördag eftermiddag! 

Så där ja, nu äntligen efter X antal månader funkar det igen. Idag på söndagen fick jag hjälp vilket betyder att lite foton från fredagens evenement nu kryddar blogginlägget.

 

And the winner is…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar